A virág a divat része, ezért éppúgy változik szezonról szezonra, ahogy a kollekciók és évszakok váltják egymást. A ruhákhoz és cipőkhöz hasonlóan vannak állandó kedvencek a virágok közt is, afféle alapdarabok, amelyeket bármilyen évszakban örömmel látunk az asztalon. Aztán felbukkannak hirtelen divatba jövő gyönyörűségek: sokáig újra és újra őket kérjük, míg egyszer csak, ahogy jöttek, úgy ki is kerülnek a képből. És olyan virágok, amelyeket a szezonjukban mindenki szívesen lát az asztalon – az én ilyen személyes kedvencem a tulipán.

Mivel csupán hobbi-virágrajongó vagyok, és inkább csak csodálom a szépségüket, a város egyik neves virágszakértőjét, Viola Violettát kértem meg, hogy legyen segítségemre a virágokkal kapcsolatos kérdésekben, s igazítson el a tökéletes tér- és virágrendezés világában.

A. S.:

Minimum mennyi tulipán mutat jól a vázában?

V. V.:

A tulipán tömegében szép. Minimum húsz szál kell egy igazi csokorhoz, ez már impozáns látványt nyújt. Ha keskeny nyakú vázáid vannak, amelyekbe egy-egy szál fér bele, akkor ezekből képezz tömeget: helyezd el őket például csoportosan az étkezőasztalon.

Azt is megteheted, hogy a húsz szálat két vázába válogatod szét, de csak ha egybe nem férnek bele, mert természetesen így a legszebbek. Ha van rá mód, akár hatvan szálat is tehetsz az asztalra: lélegzetelállító lesz! Mivel most van a tulipán szezonja, amiből ma húsz szálat megveszel, abból egy hónap múlva hatvan szál is kijön, szóval érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen koncepció szerint rendezed el őket.

p160317.jpg

Hatvan szállal már fel lehet öltöztetni az otthont. Nálam például, ha nem mind a hatvan szál kerül egyetlen asztalra, akkor teszek az előszobai étkezőasztalra egy köteget, és a nappaliban is elhelyezek egy ugyanolyan csokrot. Amikor belépsz a lakásba, érzed az egységet: fogad egy halom virág amint hazaérsz, tovább mész, ott is egy köteg, aztán mikor belépsz a nappaliba, újabb csokor vár…

A. S.:

Milyen hosszúságú tulipánt választasz, és milyen vázába teszed?

V. V.:

Környezete válogatja. Ha valakinek klasszikus régi bútorai vannak, akkor szép lehet egy szecessziós vázában, vagy egy gyönyörű Zsolnayban a nagyon hosszú, 60 centis szárú, 10 centis fejű tulipán, és semmi más. Az én indusztriális stílusú lakásomba ez nem való. Inkább az egyszerű, letisztult dolgokat szeretem, ahhoz pedig jobban illenek az alacsonyabb vázák és a hozzájuk illő csokrok. Az se mindegy, hogy ezeket hová teszed. Étkezőasztalra például nem javaslom a magas vázát és a hosszú szárú tulipánt, mert ha onnan nézed a tévét, útban lesz, és odébb kell tolni. A te lakásodban, a fal melletti kis asztalon például gyönyörű lehet, mert kap elég teret, hogy a szépségével elárassza a nappalit.

A másik ötlet, ami impozáns látványt nyújt, ha a fogadóasztalra teszel egy nagyméretű vázát, magas tulipánnal. Ott ez messze több, mint egyszerű csokor. Rögtön szerelembe esel vele, mert friss és luxust sugároz, egy igazi csoda ér, amint belépsz az otthonodba…

Agatha Seymour – Viola Violetta