Virágdizájn szerelem
2016-11-11
Ági & Dénes
2016-11-16

Beköltöztettem magamhoz Olivia Palermo virágcsokrait

Johannes Huebl szerint Olivia Palermo titkos tehetsége a virágok elrendezésében rejlik. Elnézve az Instragramra feltett képeit csak egyetérthetek a megállapítással: a stíluskirálynő valóban játszi könnyedséggel varázsol virágcsokorból műalkotást. Olyan nagyvárosi eleganciával és hanyagsággal helyezi a különböző csokrokat egymás mellé, mintha az egész magától értetődő lenne. De valóban az, vagy vannak trükkök, amiket mindnyájan elsajátíthatunk?

Mindig látszik, ha van koncepció a virágrendezésben – mondja Viola Violetta virágszakértő. A konkrét elképzelés mentén elrendezett csokornak más üzenete van, mint amit csak úgy vázába teszünk. Az odafigyelés, a szándék látszik az eredményen, mert az esztétikum, a stílus megmutatkozása iránti igény teszi, hogy néhány szál virágból műalkotás lesz. Egy ilyen csokor felöltözteti a lakást, az ott élők, ha nem is tudatosan, de merítenek a szépségéből: boldogabbá teszi az életüket.

– Megvásároltuk a virágot, az évszaknak megfelelően mondjuk tulipánt. Hogyan álljunk neki a saját koncepciós csokrunk elkészítésének?

Viola Violetta:

Attól függ, milyen stílusú a lakásod. Egy klasszikus, romantikus vagy skandináv stílusú lakásban spirálba kötött csokrot helyeznék el. Egymás mellé rakom a virágszálakat, és a köteg felső felét az egyik irányba csavarom el óvatosan, az alsó felét pedig a másik irányba, hogy ne párhuzamosan álljanak a szárak. A vázában aztán szépen körformába lazul. Egységes és egyforma lesz minden szál.

Ha minimalista, indusztriális vagy egyszerűbb stílusú a lakásod és a berendezése, akkor készíthetsz olyan csokrot, amelyben összefogod a szálakat, és egyetlen irányból teszed a vázába egyszerre az egészet. Nem körformát fogsz kihúzni, hanem egy hosszúkás alakzatot.

Egyetlen váza esetén praktikusabb klasszikus vázába tenni a virágokat. Ha egy típusból van több vázád, akkor az egyik vázába egyik irányba, a másikba másik irányba, a harmadik vázába megint másképp helyezd el a virágokat. Így illeszkedik a lakás hangulatához.

p160331b

-Hogy néz ki egy tulipános minimál-dizájnos szett?

Viola Violetta:

Modern hatású a gömbváza ami könnyen beszerezhető több méretben is. Ha mondjuk két–három különböző méretű gömbvázát veszel és nem az asztal két végébe helyezed őket, hanem az egyik oldalára, aszimetrikusan, nagyon szép kompozíciót alkothatsz. Az eltérő magasságok játékossá teszik az összeállítást. Ilyen esetben nem keverném a virágrendezést, minden esetben kerek formában fognám össze a szálakat. Maximum annyit engednék meg magamnak, hogy az egyik vázában egyik irányba, a másikba másik irányba helyezném el a csokrot.

Ha három egyforma vázám van, akkor mindegyikben egyformán kell hogy álljanak a virágok. Ha az egyikben klasszikus, akkor a többiben is legyen olyan az elrendezés. Ha minimál mellett döntünk, akkor az összes vázába ebben a stílusban rendezzük el a virágokat.

– A bútorokkal mi a helyzet?

Viola Violetta:

Hosszú, magas virágtartóra csakis alacsony váza illik, egyrészt mert másképp nem lesz stabil, másrészt mert nem esztétikus egy hosszú, magas bútoron a hosszú, magas virág. A módszer egyszerű: összefogod és megcsavarod a csokrot, spirálos elrendezést hozol létre, és beleteszed egy szép alacsony vázába, akár kör alakúba, akár négyzetesbe, amilyen éppen tetszik. Nem kell megijedni a csavarástól! Lazán fogd a csokrot, és engedd, hogy a szálak maguktól dőljenek. A virágszakértők rakják a virágot, de aki hobbiszinten csinálja, az inkább tekerje. Szálanként semmi esetre se rendezzük, mert kezelhetetlen lesz a csokor, és vízcserénél könnyen eltörhetnek a szálak.

Egy apró trükk: az eltört szálakat semmiképpen se dobd ki, egyszálas vázába jók lesznek, az intim helyiségekbe. A szépség boldoggá tesz, és minél több helyen látunk virágot az otthonunkban, annál jobb lesz a hangulatunk.

Agatha Seymour – Viola Violetta